Høj kvalitet

Gratis levering

25 år i branchen

0
Trampolinspecialisten kundvagnsikon
0 kr

Indkøbskurv

Tøm
Sum:
indkobskurv: 0 kr
0

Købeguide

Nedenfor finder du en dybdegående beskrivelse af det, man bør overveje, før man køber trampolin. Klik på knapperne nedenfor for at få vist de pågældende oplysninger.

Hele købeguiden kan også downloades som PDF-dokument.

1
Generelt

Trampoliner af forskellige mærker og modeller sælges nu af mange detailhandlere i hele Danmark. Allerede for et par år siden var der over 30 forskellige modeller at vælge imellem, og det er nu kommet mange flere. Der er en stor forskel på de trampoliner, der udbydes på markedet, lige fra enkelt legetøj af tvivlsom funktionalitet og holdbarhed til omkring 2 000 kr., op til kvalitetstrampoliner med fremragende ydeevne til en væsentligt højere pris.

Kan det virkelig være berettiget at købe en dyrere trampolin til 5 000 kr. eller mere? Hvis man mener, at interessen for en trampolin er flygtig, kan det være logisk at minimere omkostningerne til købet. Det er dog vores erfaring, at dette sjældent sker og når man indser, at det er en mangeårig interesse, bør man i stedet se på funktion og årlige omkostninger.

Det vigtigste er funktionen: De billigste trampoliner er velegnede til at lege og hoppe på for (små) børn, men de duer ikke til mere udfordrende spring. De kan faktisk være decideret uegnede at hoppe på for unge og voksne, fordi beskyttelsesudstyret tit ikke kan holde til den større belastning. En trampolin af høj kvalitet giver en helt anden hoppeoplevelse, er betydelig sjovere at hoppe på for alle, giver mulighed for mere udfordrende hop for ældre børn, unge og voksne og er bedre konstrueret i forhold til sikkerheden.

Priser: En førsteklasses familietrampolin koster omkring 6 000 til 9 000 kr., men den holder, og vil blive brugt længe, i 5-10 år eller mere. For den billigste trampolin bør man nok ikke forvente mere end måske 2 års brug. Det betyder, at de årlige udgifter til afskrivninger og renter er ca. de samme, 1000 kr. om året. Det anser vi ikke for en høj pris, i betragtning af hvor meget glæde en god trampolin giver.
Desuden er genslagsværdien for mere kendte trampolinmærker ofte højere.

2
Valg af trampolin

Med et så bredt udvalg af forskellige trampoliner og beskyttelsesnet – samt et så stort antal af egenskaber, der skal tages hensyn til – kan valgmulighederne hurtigt blive overvældende. Hvilken fremgangsmåde skal man så følge ved valg af trampolin?

Vi ser typisk tre aspekter i dette spørgsmål:

Alternativ 1: Børnene vil have en trampolin, men du tror det vil være en forbigående interesse. Dit logiske valg vil være at købe en billig trampolin i den nærmeste discountbutik. En sådan trampolin bliver sædvanligvis et meget værdsat legetøj, for en tid. Men børnene bliver hurtigt dygtige hoppere, og opdager derefter, at deres trampolin ikke har lige så godt opspring som naboens. Og måske begynder den lave kvalitet at give sig til kende i form af ødelagt kantbeskyttelse eller på anden måde. Så der er en vis risiko for, at sådan en trampolin snart vil havne blandt det andet glemte legetøj i garagen, og børnene i stedet flokke om de bedre trampoliner i nabolaget.

Alternativ 2: Du tror, at interessen for trampolinen kan fastholdes med den rigtige trampolin, og ser, at der er store forskelle mellem modellerne. Du vil købe en god trampolin uden at betale mere end nødvendigt, og du vil skaffe ordentlig viden til at træffe det rigtige valg. Vi anbefaler, at du fortsætter med at læse denne købsvejleding. Find fakta om de trampoliner, du overvejer. Spørg venner og naboer, der har forskellige typer af trampoliner, og lær af deres erfaringer med funktionalitet og holdbarhed. Og frem for alt, prøv de trampoliner, som du overvejer. Du kan også tage vores sammenligning til hjælp, hvor du hurtigt kan se de fakta for vores forskellige modeller.

Alternativ 3: Du vil købe en god trampolin, men ikke har tid eller interesse for de mange tekniske detaljer. Vi foreslår, at du spørger os hos Trampolinspecialisten, og stoler på vores viden og objektivitet. Vi har faktisk allerede har gjort meget af valget for dig, da vi i 20 år har solgt trampoliner fra flere af verdens førende producenter, prøvet trampoliner fra mange yderligere, vurderet funktion og alle tekniske detaljer, og derefter udvalgt de trampoliner, vi anser for bedst i deres prisklasse. Her kan du se hvilke af vores trampoliner, der passer til din familie bedst.

3
Generelle krav

De vigtigste egenskaber at vurdere, før du vælger din trampolin er:

Hoppegenskaber: De fleste hoppere foretrækker et ”langt” hop med opspring, som de bedre trampoliner har. Visse trampoliner har et kort og afdæmpet hop – så de er ikke nær så værdsatte og desuden belaster de kroppen meget hårdere. Hoppene kan også være mere eller mindre bløde, og det er individuelt, hvad man bedst kan lide der.

Sikkerhed: Trampolinen skal være designet til at reducere risikoen for at komme til skade, hvis du lander forkert. I første omgang er det vigtigt at have en god kantbeskyttelse. Det er også en fordel, hvis trampolinen har stort overfladeareal for at reducere muligheden for at lande på kanten. Trampoliner skal sælges sammen med beskyttelsesnet i overensstemmelse med standarden EN71-14.

Holdbarhed: Man bliver ikke træt af at hoppe på trampolin, og trampolinen vil blive brugt flittigt i mange år og blive udsat for stor slitage. Så du bør vælge en trampolin, hvor alle dele er lavet, så de kan tåle det. Og selvfølgelig skal den kunne klare at stå udendørs, med sol, regn og sne.

4
Størrelse og form

Mest udbredt blandt familietrampoliner er runde trampoliner med en diameter på 4 – 4,3 m. Denne type og størrelse er vores grundlæggende anbefaling til all-round brug, både for begyndere og erfarne hoppere.

Der findes større trampoliner. De er klart de bedste til leg på trampolin, og den større afstand fra kanten øger sikkerheden. Men de kan være lidt ”tungt hoppende”, hvis en ensom hopper med lav vægt vil hoppe højt.

Man kan med fordel vælge mindre trampoliner ned til 3,6 m, hvis der ikke er plads til en trampolin på 4 meter eller mere. De virker godt for en enkelt hopper, og kan have gode hoppeegenskaber, hvis de er korrekt udformet. Men de har begrænset plads til leg, og man bør absolut ikke være mere end én person på en trampolin af denne størrelse.

En højkvalitet rektangulær eller oval trampolin i fuld størrelse er det bedste valg for den avancerede hopper, da den kan have meget god opspring (hvis den er lavet til det) og har den bedste form til kolbøtter og anden avanceret springning.

5
Trampolinens dele

Grundlæggende består trampolinen af fem dele. Stel, fjedre og dug kan du læse mere om nedenfor. Kantbeskyttelse og beskyttelsesnet behandles i separate afsnit.

Ramme: En bedre trampolin har en kraftigere og betydelig tungere ramme end en mere enkel model. En tungere ramme giver mere stabilitet, bedre opspring, højere sikkerhed og større fornemmelse af kvalitet – alt sammen fordele, som bliver tydeligere, jo hårdere trampolinen belastes. Vær opmærksom på trampolinens samlede vægt – jo tungere, jo bedre. Rammerne er som regel behandlet på en måde, der gør den bedre i stand til at modstå slitage, rust osv. Alle vores rammer er varmegalvaniserede, hvilket giver garanti for langvarig rustbeskyttelse.

Fjedre: Der er store forskelle på opspring mellem forskellige trampoliner, og det afhænger i høj grad af fjedrene. Fjedrenes diameter, længde, materiale, antal og spænding påvirker alle trampolinen. De billigste trampoliner har små hårde fjedre (dimensioner 25 x 150 mm eller 25 x 180 mm, 72 eller 80 stk.), og det giver et afdæmpet hop (”som at hoppe på en planke”, som nogle ejere af disse trampoliner sagde). De trampoliner på markedet, der har det bedste opspring har 120 fjedre med dimensionerne 30 x 230 mm, fremstillet af bedre stålkvalitet. Du vil være på rette vej ved at vælge en trampolin med tilstrækkeligt store fjedre (diameter og længde). Men fjedrenes dimensioner siger ikke alt om opspringet, og det optimale hop er ikke det samme for alle. Vi anbefaler derfor, at du prøvespringer en trampolin af den type, du agter at købe, sammenligner med andre trampoliner, og vælger, hvad der passer dig bedst. Du er velkommen hos Trampolinspecialisten, hvor du kan prøve alle vores trampoliner.

Fjedrenes styrke er normalt ikke et stort problem, og der er ikke megen forskel mellem forskellige trampolinmodeller. Det sker, at fjedrene strækkes ud og skal udskiftes, men det er normalt på grund af overbelastning af trampolinen med mange personer eller anden forkert belastning.

Alle trampolinfjedre er galvaniseret og rust har aldrig været et problem.

Måtte: Alle måtter til trampoliner til familiebrug er fremstillet af polypropylenvævning, der er meget holdbart og modstandsdygtigt over for ældning. De få skader, der opstår på måtter afhænger ikke af materialet, men mest fra brand- eller skæreskader.

Der er to kvaliteter: en glat (kalandreret) kaldet Permatron, lavet i USA. Den glatte overflade er skånsom mod bare arme og ben, og derfor bruges denne kvalitet i alle kvalitetstrampoliner og nogle af de billige. De allerbilligste trampoliner har derimod en enklere type stof med en ru overflade, der er mere aggressiv mod hud og tøj.

Et svagt punkt for måttens styrke kan være kantsømmene, der holder fjedermonteringerne. De er udsat for høje belastninger, og det er ikke helt ualmindeligt, at sømmene begynder at gå op efter et par års brug. Kontroller, hvor mange kantsømme måtten har, der bør være mindst seks. Og bedøm, hvor gode syningerne er.

Konkurrencetrampoliner har en helt anden type måtte, ”string-bed”, hvilket er en meget sparsom vævning af nylonbånd. Den har mindre luftmodstand og gør det muligt at hoppe betydeligt højere. Men den er dyr og har nogle andre ulemper, og bruges derfor ikke til almindelig familietrampoliner.

6
Kantbeskyttelse

Der er stor forskel på kantbeskyttelsen mellem forskellige trampoliner, både hvad angår funktionalitet og holdbarhed. En rigtig god kantbeskyttelse er dyr at fremstille og sende, hvilket kan forklare, at kantbeskyttelsen er den svageste komponent i mange trampoliner. Derfor bør du være særligt opmærksom på kantbeskyttelsen, når du vælger en trampolin. Kantbeskyttelsen bør naturligvis dække rammen, fjedre og fjedermonteringen helt, den skal forblive på det rigtige sted, så der ikke er mulighed for at lande på en ubeskyttet ramme, og den bør være en god støddæmper.

Det bedste almindelige materiale er stift EPE (ekspanderet polyethylen eller ethafoam) eller EVA, mindst 25 mm tyk. Det har en meget god støddæmpning, og det gør kantbeskyttelsen stiv, så den lettere forbliver på det rigtige sted.

Visse billige kantbeskyttelser har i stedet polyurethanskum, som er alt for blødt til at yde beskyttelse, og som også absorberer regnvand. Andre har flere lag af tyndt polyethylen-skum, der heller ikke giver fuld beskyttelse. Og begge af disse billige varianter giver en skrøbelig kantbeskyttelse, der er svær at holde på plads, når du hopper eller når vinden blæser.

Overfladematerialet på nogle billige kantbeskyttelser er forstærket PE (samme som billige plastikpresenninger) eller forstærket PVC. Det kan normalt at holde omkring et år, men materialet kan ældres i sollys og er ikke slidstærkt, og især sømmene kan være svære at holde i sådan et materiale.

Den bedste kantbeskyttere er af kraftigt vinyl. Det er et meget holdbart materiale, ser godt ud selv efter mange års udendørs, og giver godt fæste for sømmene. Nogle af vores første trampoliner med sådant materiale er stadig friske efter næsten tyve års brug.

Kvaliteten af ​​syningen er bestemt vigtigt. Vurdér, hvor godt det er.

Fastgørelsen af ​​kantbeskyttelsen til rammen kan være et svagt punkt, der let kan gå itu på visse modeller. Snørebånd giver en stiv fastgørelse, hvilket ofte fører til at båndet rykkes af, eller beskyttelse rykkes itu der hvor båndet er fastgjort. Bløde elastiske bånd holder bedre, men holder ikke kantbeskyttelsen tilstrækkeligt fast.

Vi anser, at det bedste design er med stærke elastiske stropper, der fastgør kantbeskyttelsen godt, men stadig er en smule fleksible. Det er ideelt, hvis der også er et reb omkring kantbeskyttelsen for at stramme den omkring rammen.

7
Sikkerhedsnet

Trampoliner må ikke sælges uden sikkerhedsnet. Visse mindre seriøse aktører sælger stadig trampoliner uden tilhørende sikkerhedsnet. Kontroller derfor, at der medfølger et sikkerhedsnet ved køb af trampolin.

Nettets placering: Den måske mest iøjefaldende forskel mellem forskellige sikkerhedsnet selve nettets placering. Visse net løber langs rammen, mens andre løber langs kanten på dugen. Set fra et både sikkerheds- og holdbarhedsmæssigt synspunkt er førstnævnte at foretrække. Hvis sikkerhedsnettet fastgøres i dugen, vil det blive belastet yderligere ved hver studs. Det betyder, at sikkerhedsnettet enten vil blive hårdt belastet med risiko for brud på nettets vedhæftninger, eller alternativt vil nettet have høj elasticitet, hvilket betyder, at den beskyttelse, der ydes ved diagonale spring, falder kraftigt.

Vi bliver ofte spurgt om, hvorvidt det net, der fastgøres i dugen, mindsker risikoen for, at fødderne havner under kantbeskyttelsen. Denne type beskyttelsesnet kaster dog desværre den modsatte effekt af sig, eftersom disse net fastgøres med stropper med ca. 30 cm mellemrum. Disse stropper har tendens til at løfte kantbeskyttelsen, hvilket forøger risikoen for, at en fod sætter sig fast mellem de stropper, der fastgør nettet.

Nettets åbning: Også her findes flere forskellige varianter. De bedste sikkerhedsnettet har én eller anden form for automatisk lukning (eller sluse) ved indgangen. Eftersom børn i deres iver ofte glemmer at lukke nettet efter sig, er det at foretrække ud fra et sikkerhedssynspunkt.

Stolper: Stolperne til sikkerhedsnettet bør være så kraftige som muligt – helst 38 mm i diameter – i og med at brugerne kan ramme nettet med betragtelig kraft. Naturligvis er det også vigtigt med kraftige beslag, der fikserer stolperne til stellet.

Fastgøring af nettet: Nettet hænges typisk enten på med stropper, eller også har det fastgøringsenheder, der løber langs hele længden af netstolpen. Net, der løber langs hele stolpen, holder som regel bedst, eftersom de fordeler belastningen bedre.

8
Service og reservedele

Trampoliner er generelt robuste. Men det er ikke udsædvanligt, at én eller flere dele skal udskiftes med tiden. Kontroller derfor, at forhandleren har reservedele – både nu og fremover.

Hvis forhandleren har været aktiv i branchen igennem længere tid og er kendt for at yde god service, er det naturligvis en fordel.

Vi har naturligvis også selv reservedele til vores trampoliner og forsøger også at fremskaffe reservedele til ældre, udgående modeller flere år efter udfasningen.